Skip to Main Content
 

Centralna medicinska knjižnica

Domov | Kje smo? | Delovni čas | Kontakt | Cenik | Knjižnični red | @ Vprašajte nas | Facebook | Instagram | Twitter | YouTube

 

Navodila za urejanje spletišča MF: Urejanje OE

Lokalni uredniki spletišča MF

 • skrbijo za vsebino spletišča MF
 • pooblastijo jih predstojniki organizacijskih enot in vodstvo MF
 • za tehnično pomoč se lahko obračajo na tehničnega urednika (Dareta Majcenovića)
 • glavnega urednika spletišča MF (še) nimamo; za spremembo menijev in vsebino so zadolženi prodekani MF (in njihovi pooblaščenci)

E-pošta za kontakt: splet@mf.uni-lj.si

A) Splošno o strukturi spletnih strani OE

Spletna stran OE je sestavljena iz blokov (slika spodaj). Lokalni uredniki imajo pravice za urejanje vsebine nekaterih blokov (glej Urejanje vsebine spletne strani OE), za dodajanje novih blokov in preostale spremembe je potrebno kontaktirati tehničnega urednika spletne strani (splet@mf.uni-lj.si).

Slika zgoraj prikazuje osnovno prednastavljeno strukturo spletne strani OE.

 1. Levi zgornji blok je osnovni meni, ki omogoča navigacijo po spletni strani OE (za navodila o dodajanju novih podstrani in podmenijev glej Navodila za dodajanje novih podstrani).
 2. Bloki na sredini omogočajo prikaz različnih informacij o OE (npr. predstavitev OE, novice, zaposleni na OE, raziskovalna dejavnost, strokovna dejavnost, …). Osnovna naloga lokalnih urednikov je urejanje in ažuriranje vsebinskih blokov ter dodajanje novic o OE.
 3. Moder blok na desni strani je namenjen predstavitvi osnovnih informacij o OE (predstojnik, kontaktni podatki, uradne ure, itd.). Vsebino tega bloka ureja tehnični urednik. Ustrezne podatke in sliko predstojnika pošljite na splet@mf.uni-lj.si.

B) Dostop do urejevalnika spletne strani OE

 1. V urejevalnik se prijavite preko naslova: https://www.mf.uni-lj.si/login z dodeljenim uporabniškim imenom in geslom (uporabniško ime in geslo je enako tistemu, s katerim se prijavite v spletno pošto MF). Izberite prijavo z LDAP.

   
 2. Poiščite spletno stran svoje OE.   
 3. Na spletni strani OE, ki jo lahko urejate (ste lokalni spletni urednik), se na vrhu pojavi opravilna vrstica.


    aktivira način urejanja
    omogoča dodajanje novih strani in novic o OE

C) Urejanje vsebine spletne strani OE

 1. Do urejevalnika dostopate s klikom na tipko za urejevalni način (svinčnik) v orodni vrstici (zgoraj levo). Ko ste uspešno v urejevalnem načinu, je tipka obarvana zeleno.

   
 2. Kliknete na blok, ki ga želite urediti (levi gumb na miški). Izbrani blok se obarva zeleno (glej sliko spodaj). Hkrati se prikaže izbirni meni, v katerem izberete Edit Block.

   
 3. Besedilo urejate v urejevalniku (kot npr. v MS Wordu) z uporabo možnosti, ki jih urejevalnik ponuja. Vsebine vedno kopirate kot golo besedilo z uporabo tipk Ctrl + Shift + V. Po končanem urejanju vsebino shranite s klikom na tipko »Shrani« (glej sliko: modra puščica).

   
 4. Da vsebino objavite na spletu, morate ponovno klikniti na ikono svinčnik levo zgoraj.

D) Pripenjanje slike

 1. Izberite lokacijo,  na katero bi radi pripeli sliko in kliknite na »gumb za pripenjanje slike« (rdeči kvadratek).

   
 2. Po kliku se bo odprlo »okno za urejanje pripenjanja slike«. Za pripenjanje slike morate sliko najprej naložiti na strežnik. To storite tako, da kliknete na Prebrskaj na strežniku (Browse Server).

   
 3. Odpre se urejevalnik dokumentov (File Manager).


  Na strežniku obvezno poiščite mapo OE (inštituta oz. katedre),  ki ga urejate. Vse datoteke (slike in dokumente), ki bodo objavljene na spletni strani OE, morate naložiti v to mapo. Priporočamo, da s klikom na »New folder« (puščica) ustvarite nove podmape in smiselno organizirate svoje datoteke na strežniku. Naloženih datotek iz varnostnih razlogov namreč sami ne boste mogli zbrisati. Vse datoteke vključno s slikami morajo biti ustrezno poimenovane (npr. »Fotografija_inštituta.jpg«).
   
 4. Ko izberete ustrezno mapo, sliko naložite s klikom na tipko Upload Files.


  Odpre se okno »Drop files here or click to upload«, ki omogoča nalaganje datotek na strežnik.


  Sliko naložite tako, da jo izberete v vaši mapi na računalniku in jo potegnete v polje.


  Po končanem nalaganju kliknete na gumb Close.

   
 5. Ko je slika naložena na strežnik, jo je potrebno še izbrati (s klikom na ikono ali ime slike).

   
 6. S ponujenimi opcijami lahko v »oknu za urejanje pripenjanja slike« sliki določite poravnavo in velikost. Ko ste zadovoljni z nastavitvami, kliknite OK.

   
 7. Slika se pojavi na izbrani lokaciji.

   
 8. Spremembe shranite s klikom na gumb Save in objavite s klikom na svinčnik ter objavo potrdite s klikom na Publish Page (glej Urejanje vsebine spletne strani OE).

E) Pripenjanje dokumenta

 1. Izberite lokacijo, kjer bi radi pripeli dokument in na izbrani lokaciji vpišite ime želenega dokumenta (npr. predstavitev katedre, ...). Označite izbrano ime dokumenta in kliknite na tipko za pripenjanje dokumenta (rdeči kvadrat na sliki).

   
 2. Po kliku se bo odprlo »okno za urejanje pripenjanje dokumenta«. Za pripenjanje dokumenta morate dokument najprej naložiti na strežnik. To storite tako, da kliknete na Prebrskaj na strežniku (Browse Server).

   
 3. Na strežniku obvezno poiščite mapo OE (inštituta oz. katedre),  ki ga urejate. Vse datoteke, ki bodo objavljene na strani OE, morate naložiti v to mapo. Priporočamo, da s klikom na »New folder« (puščica) ustvarite nove podmape in smiselno organizirate svoje datoteke na strežniku. Naloženih datotek iz varnostnih razlogov namreč sami ne boste mogli zbrisati. Vse datoteke vključno s slikami morajo biti ustrezno poimenovane (npr. »predstavitev katedre.pdf«).

   
 4. Ko izberete ustrezno mapo, sliko naložite s klikom na tipko Upload Files.


  Odpre se okno »Drop files here or click to upload«, ki omogoča nalaganje datotek na strežnik.


  Datoteko naložite tako, da jo izberete v vaši mapi na računalniku in jo potegnete v polje.


  Po končanem nalaganju kliknete na gumb Close.

   
 5. Ko je datoteka naložena na strežnik, jo je potrebno še izbrati (s klikom na ikono ali ime datoteke).

   
 6. V zgornji okvirček (Display Text) v »oknu za urejanje pripenjanja datoteke« vpišete ime, za katerega želite, da se prikaže ob datoteki. Spodnji okvirček kaže pot do vaše datoteke na strežniku.

   
 7. Po vpisu imena datoteke kliknete na zavihek »Advanced« ter v polje »Name« vpišete končnico datoteke (npr. pdf ali doc).

   
 8. Po vnosu končnice kliknete na OK. Dokument z ustrezno ikono in imenom se pojavi na izbranem mestu v bloku. Kliknete Save (Shrani).

   
 9. Urejanje nato še potrdite s klikom na svinčnik in objavite s klikom na Publish Page.


F) Dodajanje novice na stran OE

Na strani OE se objavljajo novice o območni enoti. Obvestila o predmetu se objavljajo na strani predmeta. Če menite, da je novica pomembna in bi jo bilo smiselno objaviti na začetni spletni strani MF, vsebino novice in avtorsko sliko (vsaj 1000 px širine) pošljite na splet@mf.uni-lj.si.

 1. Kliknete na ikono zgoraj desno, ki omogoča dodajanje obvestil in novic ter izberite Novica.

   
 2. Objava novice

   
 3. Izbira lokacije obvestila. Kliknete na »Choose a Page« in se po drevesu pomaknete do svoje OE (inštituta oz. katedre) ter izberete mapo Novice. Po kliku na to mapo strežnik ustvari podstran, na kateri bo objavljena vaša novica. Nato kliknete na »Publish page«.

   
 4. Po objavi novice je potrebno urediti še njeno vsebino. To storite s pomočjo urejevalnika besedila (glej Urejanje vsebine spletne strani OE).

  Poleg besedila lahko obvestilu dodate tudi dokumente (.pdf, .doc, …), slike in ostale osnovne elemente urejanja (glej Pripenjanje slike ali Pripenjanje dokumenta).
   
 5. Objavljena novica se pojavi v temu namenjenemu bloku na osnovni strani OE (v meniju Predstavitev).


  Najnovejše novice se zmeraj pojavijo na levi strani bloka in se z dodajanjem novih pomikajo v desno. Do arhiva novic dostopamo s klikom na povezavo Poglej vse. Na strani lahko prikažemo poljubno število novic. To storimo tako, da aktiviramo način urejanja (svinčnik), kliknemo na Edit Block in v meniju, ki se odpre, vtipkamo število novic (Number of Pages to Display), ki jih želimo na spletni strani (zaradi preglednosti strani priporočamo največ 4 prikazane novice).

G) Brisanje novice

 1. Pod novico, ki jo želimo izbrisati, kliknemo na povezavo Več >.

   
 2. Kliknemo na gumb s sliko kolesa (slika spodaj).


   
 3. Izberemo Delete page.


  V načinu urejanja novice lahko prav tako popravimo napake in spremenimo datum objave.

H) Dodajanje povezav na druge strani MF in na zunanje strani

 1. V načinu urejanja teksta izberete besedilo, kjer boste vstavili povezavo do druge spletne strani.

   
 2. Kliknete na gumb Link (rdeč okvirček) ter v okence URL vpišete oz. skopirate spletni naslov strani (npr. https://sl.wikipedia.org/wiki/Bogdan_Brecelj).

   
 3. Če želite, da se spletna stran odpre v novem oknu, kliknete na zavihek Target in izberete New Window (_blank) in kliknete na OK.

   
 4. Povezavo do druge spletne strani na spletni strani MF lahko vstavite tako, da kliknete na Sitemap in spletno stran najdete v drevesu ali enostavno skopirate naslov strani, vendar tako, da izbrišete http://www.mf.uni-lj.si iz spletnega naslova (npr. /o-fakulteti/katedre-instituti-centri/pedagoske-enote/instituti/institut-za-patolosko-fiziologijo/predstavitev).

I) Dodajanje novih strani

Poleg štirih prednastavljenih podstrani lahko lokalni uredniki dodajo še nekatere predpripravljene podstrani.

 1. Kliknete na ikono zgoraj desno, ki omogoča dodajanje novih podstrani.

   
 2. Po drevesu se pomaknete do svoje OE. Poleg predhodno aktiviranih podstrani (Predstavitev, Osebje, EMŠ PROGRAM MEDICINA in EMŠ PROGRAM DENTALNA MEDICINA) lahko s klikom aktivirate preostale predpripravljene podstrani (Drugi študijski programi, Raziskovanje, …)

   
 3. Po kliku se pojavi potrditveno okno, kjer izberete Approve Version.

   
 4. V osnovnem meniju se pojavi nova podstran, ki jo lahko uredite kot opisano v Urejanje vsebine spletne strani UO. V primeru težav (npr. neustrezni meniji, ni blokov, …) kontaktirajte tehničnega urednika na splet@mf.uni-lj.si.

   
 5. Poleg prenastavljenih je možno dodati tudi druge podstrani. V tem primeru je potrebno kontaktirati tehničnega urednika na splet@mf.uni-lj.si. Na spodnji sliki je primer menija, ki je narejen po željah urednika OE.

J) Podstran Osebje

Seznam osebja, ki je zaposleno na OE, se generira in osvežuje avtomatsko (baza zaposlenih  kadrovske službe MF). Ta seznam ne vključuje zunanjih sodelavcev, gostov, upokojenih sodelavcev, …

V primeru, da želite na spletno stran dodati tudi druge sodelavce, je potrebno tehničnemu uredniku (splet@mf.uni-lj.si) to sporočiti. Tehnični urednik bo na spletno strani OE (na podstran Osebje) dodal posebno (Infotown) tabelo, ki omogoča ročno dodajanje sodelavcev (glej sliko spodaj).

Infotown tabelo uredite tako, da:

 1. Aktivirate način urejanja (svinčnik)
 2. Kliknete na blok (levi gumb) in izberete Edit Block

   
 3. V nastavitvenem oknu poljubno spreminjate število vrstic in stolpcev ter v posamezne celice dodajate informacije. Če gre za vpis osebnih podatkom, je potrebno upoštevati določila GDPR.