Skip to Main Content
 

Centralna medicinska knjižnica

Domov | Kje smo? | Delovni čas | Kontakt | Cenik | Knjižnični red | @ Vprašajte nas | Facebook | Instagram | Twitter | YouTube

 

EndNote: Sortiranje referenc

Kontakt in pomoč

Kontaktirajte nas, v kolikor imate težavo ali potrebujete pomoč pri delu z EndNote.

 

Tehnična podpora:

email:  infocmk@mf.uni-lj.si

 

Zelo bomo veseli, če nam sporočite, kaj bi še dodali na podportal za EndNote. Prav tako, če ste opazili kakšno napako ali pomanjkljivost. 

Sortiranje referenc

Reference so predstavljene tabelarično v osrednjem seznamu oz. panoju referenc (Reference List panel) glede na izbrana polja.

Reference lahko razvrščamo po priimku prvega avtorja (A-Z ali Z-A), letu objave (padajoče, naraščajoče), naslovu članka (A-Z ali Z-A), naslovu revije (A-Z ali Z-A), prebrano/neprebrano idr.

Kliknemo na ime izbranega polja nad seznamom referenc, glede na katerega bi radi razvrstili reference (Author, Title, Year, idr.).

Na spodnji sliki so reference razvrščene po priimku prvega avtorja (A-Z), puščica ob napisu Author je obrnjena navzgor. Če kliknemo na polje Author še enkrat, se bodo reference razvrstile po priimku prvega avtorja v obratnem vrstnem redu (Z-A), puščica pa bo obrnjena navzdol.

Vključena polja lahko poljubno razporejamo med seboj (npr. na prvem mestu želimo avtorja, nato leto, itd.) z »drag-and-drop« načinom.

Postavimo se na polje, ki ga želimo prestaviti (v spodnjem primeru želimo Title prestaviti med Year in Rating), pritisnemo (se obarva modro) in držimo levi gumb na miški, da zagrabi želeno polje, ter ga z miško prenesemo na drugo mesto.

Prav tako lahko spreminjamo širino polja (jo povečamo/zmanjšamo).

Postavimo se na desni rob polja, ki ga želimo zmanjšati/povečati, pritisnemo in držimo levi gumb na miški ter s premikanjem  miške levo/desno zmanjšamo/povečamo polje.

Na spodnji sliki je polje Title povečano glede na zgornjo sliko.

Prikazana polja lahko poljubno spremenimo (dodamo, odstranimo). Pozor: največ 10 polj je lahko vključenih naenkrat!

1. Postavimo se na vrstico z imeni polj nad referencami.

Desni klik na miški.

2. Pojavi se spustni seznam.

3.Izberemo želena polja (ob teh se pojavi kljukica), pri ostalih (ki jih ne potrebujemo) odstranimo kljukice.

Referencam lahko dodajajmo tudi pomembnost, ki jo sami določamo 5-stopenjsko z zvezdicami. To je eden od načinov urejenosti referenc po pomembnosti.

Kot pri prejšnjem postopku do koraka 3, ko se pojavi spustni seznam.

4. V spustnem seznamu poiščemo Rating in ga odkljukamo.

Med polji nad referencami se je sedaj pojavila kategorija Rating. Če se postavimo na posamezno referenco (pobarva vrstico z modro), je v prostoru pod kategorijo Rating 5 pik.

Sedaj lahko s klikom na določeno število pik dodamo oceno neki referenci z zvezdicami (od 0 do 5 zvezdic), kadarkoli pa jih lahko dodajamo/odvzemamo.

Na spodnji sliki je prva referenca brez zvezdic, druga z dvema, tretja s štirimi in četrta s tremi zvezdicami.