This is the "Navodila" page of the "Mobilna CMK" guide.
Alternate Page for Screenreader Users
Skip to Page Navigation
Skip to Page Content

Mobilna CMK  

Uporaba medicinskih baz na mobilnih napravah.
Nazadnje posodobljeno: Mar 26, 2015 URL: http://libguides.mf.uni-lj.si/mobilnacmk Natisni vodič Posodobitve RSS

Navodila Natisni stran
  Išči: 
 
 

Mobilne strani

Mobilne strani so prilagojene običajne spletne strani za prikaz na mobilnih telefonih. Večinoma nimajo vseh funkcij polnih strani in njihov vmesnik je prilagojen za zaslone z dotikom. Ogledamo si jih lahko z večino mobilnih naprav, če le imajo spletni brskalnik.

 

Apple iPad

Apple iPad je po svojih lastnostih skoraj samostojen računalnik, ki lahko nadomesti prenosni računalnik za osnovne naloge. Za uporabo medicinskih virov in eknjig je še posebej primeren zaradi velikosti in razmerja svojega zaslona, ločljivosti in barvnega prikaza. Aplikacije, primerne za iPad, smo označili z naslednjo ikono:

 

Tablice z Androidom

Tablice z operacijskim sistemom Android ponuja veliko proizvajalcev v zelo različnih konfiguracijah. Aplikacije, primerne za Android naprave, smo označili z naslednjo ikono:

 

Uvod

Veliko baz v Digitalni knjižnici CMK ima svoje mobilne različice, nekatere tudi aplikacije za mobilne naprave. Na tej strani zbiramo te strani in aplikacije skupaj z navodili za njihovo namestitev in uporabo. Izvajamo tudi izobraževanje za uporabo Mobilne CMK, vljudno vabljeni.

 

Pametni telefoni

Mobilne telefone v grobem ločimo na pametne (smartphones) in ne tako pametne (feature phone). Razlike med njimi niso tako ostro začrtane, kot se zdi na prvi pogled. Za naše potrebe bomo razlikovali med telefoni, ki uporabljajo operacijska sistema podjetij Apple (iPhone) in Google (različni proizvajalci, npr. Samsung), ter ostalimi telefoni (npr. Microsoft). 

Mobilne spletne strani za svoje delovanje potrebujejo spletni brskalnik, ki ga ima danes večina telefonov, pametnih ali manj pametnih. Spletni brskalniki se med seboj razlikujejo v sposobnostih prikazovanja spletnih strani. Če vam spletni brskalnik na vašem telefonu dela težave in če vaš telefon to omogoča, priporočamo uporabo mobilnega spletnega brskalnika Opera. Ta je na voljo za skoraj vse mobilne naprave.

Značilno za aplikacije in mobilne spletne strani na telefonih je, da so prilagojene za manjše zaslone. Zato običajno nimajo vse funcionalnosti običajne spletne strani oz baze za namizni računalnik. 

 

Tablični računalniki

Večino tabličnih računalnikov lahko obravnavamo kot povečan pametni telefon. Zato velja, da lahko na tabličnih računalnikih Appla (iPad) poganjamo tudi aplikacije za njihov pametni telefon (iPhone). Isto velja tudi za tablične računalnike in pametne telefone, ki za svoje delovanje uporabljajo operacijski sistem Android od Googla.

Obstajajo tudi drugi tipi tabličnih računalnikov, npr. taki z Microsoft Windows 8 operacijskim sistemom. Ti imajo vgrajen Internet Explorer, kakršnega smo vajeni iz osebnega računalnika. Sposobnejše različice lahko poganjajo tudi programe za osebne računalnike. Aplikacij za Windows 8 tablične računalnike še ne bomo opisovali, mobilne strani pa bi morale delovati brez težav. Več o tem...

Značilno za večino tabličnih računalnikov je, da imajo dovolj velik zaslon za prikaz normalne različice spletne strani, namenjene za namizni računalnik. Vendar jih večina nima vtičnika Adobe Flash, zato nekatere strani morebiti ne bodo delovale optimalno. Stanje se tu izboljšuje, saj je uporabnikov mobilnih naprav čedalje več in ponudniki vsebin se temu prilagajajo.

Večina tabličnih računalnikov ima tudi dovolj velik zaslon za prikaz ene A4 strani besedila, npr. v PDF članku. Najbolj optimalni so tisti z 8 ali več inčnim zaslonom in večjo ločljivostjo zaslona (črke so manj kockaste). Za večino mobilnih naprav je na voljo Adobe Acrobat Reader, tudi za tablične računalnike z Windows 8.

Opis

Loading  Nalagamo...

Tip