Skip to Main Content
 

Centralna medicinska knjižnica

Domov | Kje smo? | Delovni čas | Kontakt | Cenik | Knjižnični red | @ Vprašajte nas | Facebook | Instagram | Twitter | YouTube

 

EndNote: Dvojniki

Kontakt in pomoč

Kontaktirajte nas, v kolikor imate težavo ali potrebujete pomoč pri delu z EndNote.

 

Tehnična podpora:

email:  infocmk@mf.uni-lj.si

 

Zelo bomo veseli, če nam sporočite, kaj bi še dodali na podportal za EndNote. Prav tako, če ste opazili kakšno napako ali pomanjkljivost. 

Dvojniki (Duplicates)

Sistem lahko dvojnike (dve enaki referenci) poišče. Ob tem dopolnimo vsebino ene od referenc in drugo lahko odstranimo.

Dvojnike lahko iščemo med vsemi referencami (All References), le v posamezni skupini map (Group Set) ali zgolj v posamezni mapi (Group). Glede na to se postavimo v želeni del knjižnice in šele nato izvedemo ukaz za iskanje dvojnikov.

1. V orodni vrstici izberemo References.

2. V spustnem seznamu izberemo Find Duplicates.

Ustvari se (začasna) mapa Duplicate References (pod 3. na spodnji sliki), v kateri so vsi dvojniki, ki jih je program našel.

V pogovornem oknu se pojavi informacija o številu enakih referenc in njihova primerjava (vedno v parih!) (pod 4. na spodnji sliki).

V obeh podoknih se izpišejo podatki posamezne reference. Razlike v podatkih med referencama program označi že sam (z modro pobarvanimi polji) (pod 5. na spodnji sliki). Z manjkajočimi podatki lahko dopolnimo verzijo, ki jo bomo obdržali (kopiramo iz ene v drugo). Po obeh referencah hkrati se premikamo z drsnikom (pod 6. na spodnji sliki). Razlike se običajno pojavijo zaradi pridobitve referenc iz različnih baz podatkov kot npr. iz PubMed, Web of Science, itd. (nekje so imena avtorjev zapisana s polnim imenom, drugod le z začetnico) ali pa smo nekatere podatke morda sami vnašali kdaj prej. Program za vsako referenco napiše, katera po vrsti je bila vstavljena v knjižnico (npr. #116 leva in #188 desna) (pod 7. na spodnji sliki). Običajno izberemo tisto z nižjo številko (bila je prva dodana v knjižnico), lahko pa tisto, ki ima več podatkov. Preverimo tudi, če imata obe referenci pripet PDF, da slučajno ne zavržemo take, ki ima PDF, obdržimo pa tisto, ki ga nima!

8. Za referenco, ki jo bomo izbrali, pritisnemo Keep this Record. Drugo referenco program vrže v koš.

9. Če želimo obdržati obe »verziji« reference, pritisnemo Skip.

Iskanje dvojnikov poteka po v naprej določenih nastavitvah. Včasih je smiselno izklopiti polje avtor (če išče po avtorju, ne bo prepoznal, da sta avtorja Novak, T. in Novak, Tone ista oseba,  kljub istemu naslovu članka) in bo dve dejansko enaki referenci spregledal.

10. V orodni vrstici izberemo Edit.

11. V spustnem seznamu izberemo Preferences.

12. Izberemo Duplicates.

13. V polju Compare references based on the following fields odstranimo kljukico pri Author (ali pri katerem drugem polju, v kolikor je smiselno).

14. Kliknemo V redu.

Nato spet zaženemo ukaz Find Duplicates kot je opisano zgoraj.